Ako správne skladovať potraviny v domácnosti?

Správne skladovanie potravín v domácnosti je dôležité pre zachovanie ich čerstvosti, kvality a bezpečnosti. Tu sú tipy na skladovanie rôznych typov potravín:

1. Chladené potraviny (chladnička)
  • Teplota chladničky:
    • Udržiavajte teplotu medzi 0–5 °C. Nižšia teplota spomaľuje rast baktérií.
  • Umiestnenie potravín:
    • Horné police: Mliečne výrobky, uvarené jedlá.
    • Stredné police: Vajcia, zvyšky jedál.
    • Spodné police: Surové mäso, ryby (umiestnite ich do nádob na zachytenie šťavy).
    • Zásuvky na zeleninu a ovocie: Oddelené, aby sa zabránilo predčasnému kazeniu.
  • Obaly:
    • Potraviny uchovávajte v uzatvárateľných nádobách alebo fólii, aby sa zabránilo šíreniu pachov a kontaminácii.
  • Neumývajte pred uskladnením:
    • Napríklad zeleninu alebo ovocie, aby ste neodstránili prirodzenú ochrannú vrstvu.
2. Mrazené potraviny (mraznička)
  • Teplota mrazničky:
    • Udržiavajte teplotu -18 °C alebo nižšiu.
  • Zabalenie:
    • Potraviny balte do vzduchotesných obalov, aby sa zabránilo spáleniu mrazom.
  • Popis a dátum:
    • Označte balenia s názvom potraviny a dátumom zmrazenia.
  • Maximálna doba skladovania:
    • Mäso a ryby: 6–12 mesiacov.
    • Ovocie a zelenina: 8–12 mesiacov.
3. Suché potraviny (špajza, skriňa)
  • Teplota a vlhkosť:
    • Skladujte pri teplote 10–20 °C na suchom a tmavom mieste.
  • Obaly:
    • Presypte potraviny (napr. múku, cukor, strukoviny) do vzduchotesných nádob, aby ste ich ochránili pred škodcami.
  • Rotácia:
    • Staršie potraviny umiestnite dopredu, aby ste ich spotrebovali ako prvé.
4. Ovocie a zelenina
  • Chladnička:
    • Skladujte zeleninu a ovocie oddelene, aby etylén (plyn uvoľňovaný niektorým ovocím, napr. jablkami) nespôsoboval rýchlejšie zrenie a kazenie.
    • Jablká, hrušky, bobuľové ovocie patria do chladničky.
  • Izbová teplota:
    • Banány, citrusy, paradajky, zemiaky a cibuľa skladujte mimo chladničky na chladnom mieste.
  • Zvláštnosti:
    • Bylinky vložte do pohára s vodou ako kvety a prikryte fóliou.
5. Chlieb a pečivo
  • Krátkodobé skladovanie:
    • Uchovávajte chlieb v uzatvárateľnej chlebovnici na chladnom a suchom mieste.
  • Dlhodobé skladovanie:
    • Mrazenie je najlepší spôsob, ako chlieb udržať čerstvý. Pred zmrazením nakrájajte na plátky.
6. Konzervy a zaváraniny
  • Teplota:
    • Skladujte na tmavom a suchom mieste.
  • Po otvorení:
    • Uchovávajte v chladničke a spotrebujte podľa pokynov na obale.
7. Oleje a tuky
  • Tmavé miesto:
    • Oleje skladujte mimo svetla, aby sa zabránilo žltnutiu. Niektoré druhy (napr. ľanový olej) patria do chladničky.
  • Trvanlivosť:
    • Používajte oleje do dátumu spotreby a uzatvárajte fľaše po každom použití.
8. Mlieko a mliečne výrobky
  • Chladenie:
    • Skladujte pri 0–5 °C a nekonzumujte po uplynutí dátumu spotreby.
  • Otváranie:
    • Po otvorení spotrebujte do niekoľkých dní.
9. Zvyšky jedál
  • Chladenie:
    • Uchovávajte v uzatvárateľných nádobách a spotrebujte do 2–3 dní.
  • Zmrazovanie:
    • Ak plánujete skladovať dlhšie, zvyšky zamrazte.
10. Nápoje a voda
  • Skladovanie:
    • Fľaškovú vodu uchovávajte na tmavom mieste.
  • Teplé nápoje:
    • Kávu a čaj skladujte v nepriehľadných vzduchotesných nádobách.

Dodržiavaním týchto tipov predĺžite čerstvosť potravín, znížite plytvanie a zabezpečíte hygienickú bezpečnosť jedla vo vašej domácnosti.


Pracie pásiky GreenSun, ako nový ekologický druh pracieho prostriedku,  sú prirodzenou voľbou pre tých, ktorým záleží na životnom prostredí a vlastnom zdraví.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *