Plesne na potravinách. Ako nás ohrozujú.

Určite ste už niekedy zaznamenali, že sa vám objavila pleseň na potravinách. Aj pri skladovaní v chladničke môžete naraziť na viditeľné plesne na potravinách. Rýchlej skaze podlieha najmä zelenina, ovocie či pečivo, na ktorých bývajú plesne zrejmé aj voľným okom. Prečo by sme nemali také jedlo konzumovať?

Niektoré druhy plesní sú prospešné, iné škodia

Pleseň je vo svojej podstate druhom huby, ktorý sa vo voľnej prírode vyskytuje všade okolo nás. Niektoré majú aj významné zdravotné účinky pre organizmus, pretože produkujú penicilín, ako zistil sir Alexander Fleming, a využívajú sa vo farmaceutickom priemysle. Ďalšie ušľachtilé druhy plesní sa používajú bežne v potravinárstve pri výrobe syrov, ako sú hermelín alebo niva.

Mnoho plesní je však zdraviu škodlivé a my by sme sa určite mali vyhnúť ich konzumácii. Rovnako tak je potrebné sa s týmto problémom okamžite vysporiadať, pokiaľ sa objaví pleseň na oknách či omietke. Výtrusy plesní sa totiž šíria vzduchom a my ich potom môžeme vdýchnuť.

Konzervant proti plesniam

Na potravinách bývajú plesne viditeľné už na prvý pohľad – zaujmú predovšetkým svojou bielou alebo zelenou farbou, ktorá sa objaví na povrchu postihnutého jedla. Treba si uvedomiť, že nestačí pleseň odstrániť a potom pokrm zjesť. Pleseň je často prerastená dovnútra potraviny, čo voľným okom už nevidíme.

Stáva sa tiež, že potraviny sú plesňami kontaminované už počas výroby. Väčšinou to býva pri čerstvých potravinách, ktoré rýchlejšie podliehajú skaze. Preto, aby vydržali v dobrom stave dlhšiu dobu, používajú sa pri výrobe konzervanty, ktoré bránia rastu mikroorganizmov.

Konzervanty sú v poslednej dobe mnohokrát zbytočne démonizované, pretože sú to práve ony, ktoré nás chránia pred plesňami v potravinách.

Plesne produkujú mykotoxíny

Mykotoxíny sú zdraviu škodlivé látky, ktoré produkujú niektoré plesne v potravinách. Môžu spôsobiť závažné ochorenia a v závislosti od množstva skonzumovanej plesne aj smrť. Zhoršujú funkciu imunitného systému a stoja tiež za vznikom niektorých druhov rakoviny.

Bohužiaľ mykotoxíny nemožno zničiť pri vysokej teplote, preto môžu prežiť aj to, že prejdú výrobou v potravinárskom závode. Plesne často napádajú obilniny, orechy aj korenie.

Ako ochrániť potraviny pred plesňou?

Potraviny je nutné skladovať na čistom mieste, pravidelne čistiť chladničku, potraviny rýchlo sa kaziace v blízkej dobe skonzumovať.

 Pri skladovaní potravín je teda najdôležitejšia predovšetkým hygiena. Aj keď je ten najlepší, občas sa jednoducho stane, že vám jedlo splesnivie. Nesmie vám byť ľúto ho vyhodiť, pretože to robíte pre svoje zdravie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *