Ako využiť staré pečivo? Dajte mu ešte jednu šancu

Pokiaľ chcete nejakým spôsobom využiť staré pečivo, aby sa zbytočne nevyhadzovalo, tak máte niekoľko možností. Každému z nás sa niekedy stane, že mu zostanú napríklad rožky, ktoré sa už jednoducho nedajú zjesť, pretože sú dva až tri dni staré. Aj keď pečivo nie je nákladná záležitosť, tak sa s ním rozhodne nemusí plytvať.

Staré pečivo mať doma vôbec nemusíte, aj keď ho nebudete stíhať zjesť. Napríklad ľudia na dedine si väčšinou musia urobiť trochu zásobu dopredu. Zvlášť v obciach, kde nemajú možnosť si nakúpiť a jedinou možnosťou je cesta do vzdialeného mesta, je kupovanie pečiva do zásoby veľmi bežné.

V takom prípade je ideálne používať na pečivo mrazničku, kam musíte dať pečivo ihneď po zakúpení. Čím skôr pečivo zamrazíte, tak tým bude po rozmrazení lepšie.

Ak už máte doma trochu staršie pečivo, ktoré nie je veľmi dobré, tak môžete použiť hriankovač, kde si pečivo tzv. rozpečiete.

Ako využiť staré pečivo?

Staré pečivo sa dá využiť rôzne podľa jeho druhu. Klasikou sú napríklad staré rožky, ktoré necháte na radiátore poriadne stvrdnúť a potom ich pomeliete na strúhanku. Ďalšou možnosťou je staré rožky použiť na varenie, a to napríklad do žemlovky.

Pokiaľ sa jedná o starý chlieb, tak ten sa skvele hodí na hrianky. A to dokonca oveľa viac, než chleba čerstvo kúpený. Ďalšou možnosťou, ako použiť starý chlieb, je uvariť z neho chleba vo vajíčku. Chleba sa výborne hodí aj na výrobu krutónov do polievky. Stačí ho len nakrájať na malé kocky a opiecť na panvičke alebo vo fritéze s horúcim vzduchom.

Aj iné pečivo sa dá zachrániť

Zachraňovať nemusíte len rožky a chlieb, aj ostatné pečivo sa dá dobre zachrániť. Napríklad staré žemle alebo iné slané pečivo môžete zapekať v rúre.

Staré pečivo stačí rozrezať a na jeho vnútornú stranu dať maslo, šunku a syr. Takto pripravené ho vložte na plech s papierom na pečenie a vložte na pár minút do rúry, kým sa syr pekne neroztečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *