Ako vyčistiť plastové okná, aby boli zase žiarivo biele. Pôjde to ľahko aj bez chémie

Biele plastové okná sú výrazným prvkom domácnosti. Plastové rámy okien však môžu časom stratiť svoj lesk a zožltnúť či zošedivieť. Ako vyčistiť zašlé plastové okná a vrátiť im tak opäť žiarivo bielu farbu? Pôjde to ľahko aj bez agresívnej chémie.

Ako už bolo povedané, časom môžu biele plastové okná zožltnúť alebo zošedivieť. Pokiaľ nechcete použiť na čistenie bielych okenných rámov agresívnu chémiu, možno vás napadne využiť ako alternatívu paru. Para je silný čistiaci nástroj, je to však dvojsečná zbraň.

Parný čistič je síce účinný nástroj na čistenie okenných skiel, ale pri použití na plastové rámy okien je treba byť veľmi opatrný. Horúca para vychádzajúca z prístroja môže plastové rámy poškodiť. Hrozí riziko deformácie alebo prasknutia.

Takže pokiaľ ide o rámy, je najlepšie držať sa ručných metód čistenia. Z toho dôvodu si povieme ďalej, ako vyčistiť plastové okná pomocou bežných domácich prostriedkov.

Ako vyčistiť plastové okná

Pred začatím čistenia okenných rámov je potrebné zaistiť mäkkú hubku, bavlnenú handričku, soľ, jedlú sódu, ocot a vodu. Nástroje by mali byť dostupné v každej domácnosti, čím sa proces čistenia stáva cenovo dostupným a ekologicky priateľským.

Najprv je nutné okná očistiť od prachu a nečistôt. Použite mäkkú handričku namočenú vo vode. Potom zmiešajte jedlú sódu so soľou v pomere 1:1 a pridajte trochu vody, aby ste vytvorili pastu. Túto pastu aplikujte na povrch okenných rámov pomocou hubky a nechajte pôsobiť asi 15 minút. Potom opláchnite vodou a osušte.

Pokiaľ sú okná veľmi zašpinené, môžete vyskúšať zmes octu a vody v pomere 1:1. Túto zmes nastriekajte na okná a nechajte pôsobiť 10 minút. Potom opláchnite vodou a osušte.

Údržba plastových okien

Pravidelná údržba je kľúčom k dlhodobo bielym plastovým oknám. Odporúčame čistiť rámy okien pravidelne pomocou jedlej sódy a soli raz týždenne, aby sa zabránilo hromadeniu nečistôt a prachu.

S touto metódou môžete dlhodobo dosiahnuť žiarivo bielych okien bez použitia agresívnych čistiacich prostriedkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *