Ako si vyrobiť domáci čistič. Použijete na to citrón a ocot

Ako si z bežne dostupných surovín, ako je citrón a ocot, vyrobiť domáci čistič? To si povieme v dnešnom článku. Univerzálny čistič z octu a citrónu si hravo poradí s nečistotou v domácnosti. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a výrobná cena minimálna.

Pokiaľ už máte dosť predražených čističov do domácnosti, ktoré obsahujú zbytočnú chémiu, potom pre vás skvelou voľbou bude výroba vlastného domáceho čističa. Ľahko tak získate šikovného pomocníka, ktorý okrem čistoty prinesie do vašej domácnosti aj príjemnú citrusovú vôňu.

Zvládnete ho navyše pripraviť zo surovín, ktoré bežne máte doma. Jeho výhodou je, že na jeho prípravu potrebujete šupky z citrónov, ktoré by ste inak zrejme vyhodili bez ďalšieho využitia. Môžete ich dokonca do pohára prihadzovať aj v priebehu lúhovania, počas ktorého čistič bude vznikať.

Čo budete potrebovať?

Základom pre váš domáci čistič bude klasický kuchynský ocot. Ďalej budete potrebovať šupky z dvoch citrónov a vysoko percentný alkohol. Než sa pustíte do práce, dôkladne vyvarte zavárací pohár, v ktorom bude váš domáci octový čistič niekoľko týždňov pracovať.

Ako vyrobiť domáci čistič

Zavárací pohár naplňte do 1/2 octom. Citrónovú šupku, ktorá vám vznikla ako odpad po lúpaní citrónov, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do pohára. Tú dobre uzavrite a uschovajte v tme (napríklad v nejakej skrinke, do ktorej nepreniká svetlo).

Teraz už zostáva len čakať, kým sa univerzálny čistič sám vytvorí. Tento proces bude trvať 2 až 3 mesiace. Záleží len na vás, kedy už vám príde, že čistič nie je toľko cítiť octom. Čím dlhšie sa bude citrón máčať v octe, tým viac citrusovú arómu dostanete.

Do pohára s čističom môžete pridať aj šupky z pomaranča či limetky, ak ich doma budete mať. Docielite tak opäť trochu inej vône. Po dvoch mesiacoch máte hotovo

Zmes, ktorá v pohári vznikla, následne preceďte a prilejte do nej cca 25 ml vysoko percentného alkoholu. Tým je váš domáci čistič hotový a môžete ho začať smelo používať pri upratovaní.

Pokiaľ si budete chcieť dopriať ľahkú kvetinovú vôňu, môžete do neho pridať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja (napríklad levanduľa). Čistič odporúčame uchovávať v rozprašovači, aby sa vám pri upratovaní ľahko dávkoval.

3 názory k “Ako si vyrobiť domáci čistič. Použijete na to citrón a ocot

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *