Ako prať záclony, aby boli biele. Vyvarujte sa týmto chybám

Záclony sú neoddeliteľnou súčasťou interiéru mnohých domácností. Biele záclony však môžu časom stratiť svoj žiarivý vzhľad a stať sa šedivými a fádnymi. Správna starostlivosť o záclony je zásadná, aby si zachovali svoju sviežosť a krásu. Prinášame vám niekoľko tipov, ako prať záclony, aby boli biele, a ako sa pri praní záclon vyvarovať chybám.

Správna starostlivosť o záclony pri ich praní môže zaistiť, že budú vyzerať žiarivo biele a svieže po dlhú dobu. Dodržiavaním nasledujúcich tipov môžete predísť chybám, ktoré by mohli záclony poškodiť alebo negatívne ovplyvniť ich farbu.

Ešte než záclony vložíte do práčky, je dôležité ich riadne pripraviť. Odstráňte teda všetky háčiky a kovové predmety, ktoré by mohli poškodiť tkaninu či práčku.

Potom je potrebné záclony predprať. To je obzvlášť dôležité, ak sú záclony silne znečistené alebo pokiaľ sú na nich škvrny. Namáčanie v teplej vode s prídavkom pracieho pásiku môže pomôcť rozpustiť nečistoty a pripraviť záclony na hlavné pranie.

Ako prať záclony, aby boli biele

Výber pracieho prostriedku je zásadný pre udržanie žiarivej belosti záclon. Vyhnite sa pracím prostriedkom obsahujúcim chlór, ktorý môže poškodiť tkaninu a spôsobiť jej žltnutie. Namiesto toho použite špeciálny prací prostriedok na bielu bielizeň, ktorý obsahuje optické zjasňovače. Tie odrážajú svetlo a robia záclony vizuálne belšími.

Záclony by mali byť vždy prané na jemný program s nízkou teplotou, aby sa predišlo poškodeniu tkaniny. Na maximalizáciu toho, aby záclony boli biele, môžete do posledného oplachnutia pridať ešte trochu bieleho octu. Ocot pomáha odstrániť zvyšky pracieho prostriedku, ktoré môžu záclony sfarbiť a zanecháva ich mäkkými, sviežimi a žiarivejšími.

Sušenie a žehlenie

Po praní je ideálne záclonu sušiť prirodzene na vzduchu. Sušička môže záclony zbytočne namáhať a spôsobiť ich skrátenie. Pokiaľ máte možnosť, zaveste záclony von na slnko – ultrafialové žiarenie pomáha dodatočne bieliť tkaninu a dodáva jej žiarivý vzhľad.

Pred žehlením skontrolujte návod na údržbu vašich záclon. Niektoré tkaniny, ako je polyester, môžu byť poškodené príliš vysokou teplotou. Záclony vždy žehlite na nízkej teplote a ideálne cez vlhkú utierku, aby sa zabránilo priamemu kontaktu so žehličkou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *