Upchatý drez v kuchyni? Uvoľnite ho pomocou jednoduchého riešenia

Upchatý drez je nočnou morou mnohých z nás. Vedeli ste však, že ide tento problém vyriešiť jednoducho pomocou prostriedkov, ktoré máte s najväčšou pravdepodobnosťou doma? Stačí trochu trpezlivosti a problém zvládnete vyriešiť svojpomocne. Poďme sa teda pozrieť, ako uvoľniť upchatý drez v kuchyni.

Pokiaľ vám voda z drezu odteká dlho alebo takmer vôbec, potom máte upchatý sifón. Ide o mechanickú zábranu, ktorá bráni odtoku vody do kanalizačného systému.

Príčin môže byť hneď niekoľko. Asi najkomplikovanejšie sú zle namontované odtokové rúry – napríklad príliš malý náklon trubiek. Kvôli tomu sa potom zvyšky jedla usadzujú na jednom mieste a tlak vody ich nie je schopný spláchnuť. Na zvyšky jedla sa potom nabaľujú zvyšky umývacieho prostriedku, tuk a pevne sa usadzujú na stenách rúrok. Tým dôjde k zúženiu a spomaleniu prietoku, alebo až k úplnému upchatiu.

Ďalej môže problémy spôsobiť uviaznutie väčších predmetov. To je spôsobené buď používaním drezu bez sitka, alebo zlým používaním sitka. To znamená, že je sitko buď malé alebo veľké. V takom prípade sa zvyšky jedla a vlasy dostávajú do odtokového potrubia, kde spoločne vytvárajú pevný špunt.

Poslednou vecou, ktorá môže upchatie spôsobiť, je usadzovanie tuku a vápna na stenách sifónu a potrubia. So špinou si hravo poradíte sami – stačí vyčistiť rúrky. Pokiaľ je ale problém v inštalácii, je potrebné potrubie opraviť. Pokiaľ nie ste technický typ, objednajte si inštalatéra.

Ako uvoľniť upchatý drez?

Upchatý drez môžete vyriešiť ako mechanickou cestou, tak aj bez mechanických spôsobov čistenia. Vystačíte si s prostriedkami, ktoré sú bežne v každej domácnosti.

Zvon

Potom, čo si určíte dôvod, prečo je drez upchatý, môžete prejsť k samotnému riešeniu. Pripravte si buď kanalizačnú špirálu, alebo zvon.

Pred použitím zvonu naplňte drez vodou tak, aby sa pri použití gumová prísavka ponorila celá do vody. Celý odtokový otvor musí byť zakrytý prísavkou. Prepad upchajte handrou. Zvon prudko pritlačte a potom vytiahnite smerom k sebe. Procedúru niekoľkokrát zopakujte, aby sa špunt rozdrvil na malé čiastočky a ľahko odtiekol s prúdom vody.

Pokiaľ nemáte zvon, môžete použiť aj obyčajný hrnček. Držte sa rovnakého postupu. Tento spôsob vám však nepomôže zbaviť sa väčších špuntov.

Kanalizačná špirála

Spustite špirálu do odtoku pracovným koncom. Pomaly otáčajte špirálou za rukoväť. V pravidelných intervaloch púšťajte vodu, aby sa špina priebežne zmývala z konca špirály. Opakujte, kým nebude špirála po vytiahnutí z odtoku čistá.

Môžete skúsiť použiť aj obyčajný kovový vešiačik. Pred použitím ho upravte tak, aby vyzeral ako háčik.

Vriaca voda

Priveďte 1 – 1,5 litra vody do varu a nalejte do odtoku. Nelejte vodu príliš silným prúdom, aby stíhala odtekať. Opakujte procedúru v intervale 1,5 – 2 hodiny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *