Rozmrazovanie mäsa – najčastejšie chyby, ktoré robíte

Každý z nás niekedy potrebuje rozmraziť mäso. Málokto ale vie, ako to urobiť správne, aby nedochádzalo k znižovaniu jeho kvality. Všeobecne platí pravidlo, čím dlhšie rozmrazovanie, tak tým je to pre mäso šetrnejšie. Niekedy je ale jednoducho potrebné mäso rozmraziť rýchlo.

Ako rýchlo rozmraziť mäso?

Chcieť rozmraziť rýchlo mäso je už samo o sebe veľkou chybou, ale pokiaľ nie je iné možnosti, tak to môžete urobiť v podstate dvoma spôsobmi.

Teplá voda

Ten pomalší je ponoriť mäso do vlažnej vody, kedy bežné balenie kuracích rezňov rozmrazíte zhruba do jednej hodiny. Počas rozmrazovania sa bude prirodzene voda od mäsa ochladzovať, takže ju môžete v priebehu rozmrazovania niekoľkokrát vymeniť za teplejšiu alebo jednoducho teplejšiu vodu prilievať. Nikdy však nelejte teplú vodu priamo na mäso, čo je zásadná chyba, ktorú niektorí ľudia robia.

Mikrovlnná rúra

Asi najrýchlejšou možnosťou je mikrovlnná rúra. Táto metóda je síce rýchla, ale pre mäso najmenej šetrná. Môže dochádzať k tvrdnutiu mäsa, takže aj v tomto prípade zvoľte vždy správny program na mikrovlnnej rúre.

Pri tejto forme rozmrazovania je ideálne mäso rovno po rozmrazení spracovať a zjesť. Tí, ktorí nechávajú mäso po rozmrznutí z mikrovlnnej rúry dlhšiu dobu stáť, výrazne znižujú chuť výsledného pokrmu. Avšak, aj keď spracujete mäso ihneď, tak to na chuti bude poznať.

Ako rozmraziť mäso pomaly a kvalitne?

Rozmraziť mäso môžete aj kvalitne, a to hneď niekoľkými spôsobmi.

Chladnička

Asi najlepším spôsobom je chladnička. Pokiaľ počítate s tým, že budete ďalší deň na obed pripravovať mäso, ktoré máte v mrazničke, tak ho jednoducho zhruba 24 hodín pred spracovávaním vytiahnite z mrazničky do chladničky.

Počítajte s tým, že počas rozmrazovania potečie z mäsa voda. Preto je vhodné mäso umiestniť napríklad do misky alebo na tanierik. Nenechajte kvapkať vodu z mäsa na ostatné potraviny. Obzvlášť v prípade kuracieho mäsa by mohlo dôjsť ku kontaminácii.

Studená voda

Ďalšou šetrnou možnosťou je rozmrazovanie mäsa v studenej vode. Vďaka ponoreniu mäsa do studenej vody sa bude mäso po celej ploche rozmrazovať rovnako rýchlo a vďaka ponoreniu pod vodou zabránite aj množeniu nežiaducich baktérií na povrchu mäsa.

Rady na záver

Nikdy nerozmrazujte mäso vrelou alebo skutočne horúcou vodou. Horúca voda napomáha k rýchlemu namnoženiu baktérií. Namiesto horúcej vody je skutočne lepšie použiť už mikrovlnnú rúru.

Rozmrazené mäso už druhýkrát znovu nezamrazujte, mäso nerozmrazujte ani zbytočne dlho dopredu. Pokiaľ rozmrazíte mäso, ktoré nemôžete okamžite spracovať, tak takto urobte maximálne do 24 hodín.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *