Čím nahradiť vajcia, maslo, cukor alebo smotanu?

Pokiaľ máte doma k dispozícii všetky suroviny, je varenie hračka. Pozrite však na užitočné triky do kuchyne, ktoré vám pomôžu aj vtedy, ak doma nejaká základná surovina chýba. Čím nahradiť vajcia, maslo alebo napríklad cukor?

Keď vám chýbajú vajcia

Vajcia sú v kuchyni nevyhnutné pri príprave radu jedál. Dôležité sú najmä pri pečení sladkých aj slaných pokrmov. Čím nahradiť vajcia pri pečení či varení, pokiaľ práve došli? Nemusíte mať obavy, existuje niekoľko variantov.

Ako nahradiť vajcia?

Napríklad v ceste ich nahradí polovica roztlačeného banánu. V koláčoch miesto vajcia je možné pridať lyžicu rastlinného oleja. Pokiaľ zmiešate dve čajové lyžičky vody s dvoma lyžičkami kypriaceho prášku do pečiva a jednu lyžičku oleja, tiež vám to nahradí jedno celé vajce.

Nahradiť je možné aj maslo

Dôležitou surovinou pri varení je aj maslo. Ak sa trápite s tým, čím nahradiť maslo, tak verte, že existujú rovnako dobré alternatívy.

Ako nahradiť maslo?

V sladkých aj slaných jedlách dokáže maslo zastúpiť rozmixované avokádo. O roztlačenom banáne sme už písali v súvislosti s náhradou vajcia. Ten ale tiež dokáže rovnako dobre nahradiť maslo.

Aj do kysnutého cesta namiesto masla je možné použiť rastlinný olej. V múčnikoch maslo zase skvele nahradí hustý biely jogurt.

Ak nechcete sladiť cukrom

Medzi základné suroviny pri varení patrí aj cukor. Čím nahradiť cukor, keď vám doma práve došiel? Aj tu existuje viacero variantov, ktoré vás možno aj prekvapia.

Ako nahradiť cukor?

Keď nechcete sladiť cukrom, môžete namiesto neho použiť včelí med, ovsený alebo ryžový slad či agávový a javorový sirup. Jedlo osladí aj sušené ovocie, ako sú hrozienka, nasekané datle, figy aj brusnice.

Čím nahradiť smotanu, cmar či kefír?

Dobre sa v pokrmoch nahrádza aj smotana. Tú kyslú môže zastúpiť kvalitný biely jogurt, ktorý zmiešame s mliekom a citrónovou šťavou a dobre vyšľaháme. Aj namiesto kefíru je možné použiť biely jogurt.

Naproti tomu cmar je možné nahradiť mliekom, do ktorého pridáme citrónovú šťavu. Nemusíme sa ani báť dať náhradu smotany do omáčky. Bude ľahšie stráviteľná a diétnejšia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *