Ako sa správne starať o drevenú pracovnú dosku v kuchyni

Masívne drevo je materiálom, ktorý vyzerá skvele prakticky všade. Kuchynská pracovná doska nie je v tomto ohľade výnimočná. Aj pre ňu je masívne drevo tým pravým materiálom, ktorý skvele vyzerá a dokáže urobiť z kuchyne skutočne exkluzívny priestor. Okrem toho, že je potrebné počítať s tým, že masív je pomerne drahý, bude tiež potrebná správna starostlivosť oň. V čom spočíva?

Pre drevo vo všetkých podobách je hlavným nepriateľom voda. Pred ňou je nutné dosku chrániť za každú cenu. V kuchyni je voda všadeprítomná a ochrana dosky tak nie je ľahká. Nevyhnutná je teda impregnácia. Tú je možné riešiť s pomocou olejov či voskov, ktoré zabránia prenikaniu vody do štruktúry dreva a pritom mu však nebránia dýchať a „pracovať“.

To je veľká výhoda oproti lakovaným povrchom, ktoré toto drevu neumožňujú. Akákoľvek deformácia spôsobená zmenou podmienok potom vedie k popraskaniu laku, pod ktorý sa následne dostáva voda a nečistoty. Vlastnú impregnáciu je treba vykonávať v dostatočnom počte vrstiev a v neposlednom rade ju pravidelne obnovovať (aspoň raz za 6 mesiacov).

Ako sa k doske správať?

Okrem tejto fyzickej ochrannej vrstvy je ale nutné sa k doske správne správať. Pri doskách z dreva zabudnite na to, že by ste na nej pokladali rozpálené hrnce či iný riad.

Rovnako tak sa na doske nikdy nesmie krájať, pretože drevo sa veľmi ľahko poškriabe a vytvoria sa v ňom ryhy. Do nich sa následne dostávajú nečistoty a voda. Výsledkom je jednak pokazený vzhľad a tiež postupné poškodzovanie materiálu, ktoré môže viesť až k veľkým deformáciám.

Veľký pozor musíte dať aj pri naklepávaní rezňov, pretože aj kladivo na mäso sa pri silnejšom údere do dreva ľahko odtlačí. Skrátka a dobre, k drevu by ste sa mali správať slušne. Je jasné, že malá nehoda sa môže sem tam prihodiť. Každá doska tak bude s časom aspoň trochu „ozdobená“.

V takom prípade je možné dosku zbrúsiť. Čím opatrnejší budete, tým menej často to bude nutné a tým dlhšie doska vydrží – aj niekoľko desiatok rokov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *