Ako odstrániť škvrny z utierok. Odstráňte ľahko aj staré mastné škvrny

Na utierkach zostanú často po práci v kuchyni najrôznejšie škvrny. Staré mastné škvrny sú potom známe tým, že ich možno len ťažko vyprať. Bežné pracie programy si s nimi úplne tak neporadia. Napriek tomu ani takú utierku rozhodne nevyhadzujte. Poďme sa pozrieť na to, ako odstrániť škvrny z utierok vrátane starých mastných škvŕn.

Kuchynské utierky

V dnešnej dobe sa predávajú utierky z rôznych materiálov. Je ale veľmi dobré vedieť, na čo sa ktorý materiál hodí.

Froté utierky sa hodia skôr do kúpeľne. Materiál po namočení dlho schne a na vlákna utierky sa prichytáva viac odpadu. Do kuchyne sa potom najlepšie hodí utierky z ľanu alebo bavlny.

Ako udržať utierky čisté

Používajte kuchynské utierky len na utieranie rúk. Neutierajte nimi pracovnú plochu, sporák alebo stôl. Na tieto účely sa lepšie hodia utierky z mikrovlákna. Meňte látkové utierky čo možno najčastejšie. Vyperte utierky čo najskôr po použití. Potom nebudete musieť riešiť, ako vyprať staré škvrny.

Dajte ich sušiť na čerstvý vzduch a hneď potom vyžehlite.

Ako odstrániť škvrny z utierok

Pokiaľ už na utierkach škvrny sú a štandardné pranie im nevrátilo ich skorší vzhľad, existujú niekoľko spôsobov, ako škvrny z utierok odstrániť. A to vrátane starých mastných škvŕn.

Namáčanie

Pokiaľ nie sú utierky príliš zašpinené, môžete začať namáčaním. Univerzálny nálev vytvoríte zmiešaním stolovej lyžice soli s 1 litrom vody alebo pridaním do vody prací pásik. Biele utierky nechajte v náleve aspoň 90 minút. Ak je treba, môžete ich namáčať aj celú noc.

Vyvarenie utierok

Vyvarenie je klasický spôsob, ako odstrániť z utierok mastné škvrny. Použite hrniec, v ktorom nevaríte. Pridajte prací pásik a bielidlo. Vyvárajte aspoň pol hodiny.

Existuje ešte variant s rastlinným olejom. Keď začne voda vrieť, pridajte 2 polievkové lyžice bieliaceho prostriedku, 2 lyžice oleja a prací pásik. Keď sa ingrediencie rozpustia a zmiešajú, zložte hrniec z platne a namočte utierky do zmesi. Namáčajte, kým voda nevychladne a potom prepláchnite.

Staré mastné škvrny

Mastné škvrny možno považovať za zastarané, ak sú na látke viac ako týždeň. Je náročnejšie ich vyprať, ale stále existujú spôsoby, ako tieto staré mastné škvrny odstrániť.

Ošetrite škvrny roztokom kyseliny citrónovej a sódy a nechajte pôsobiť dve hodiny. Pokračujte namáčaním v teplej vode s pracím pásikom po dobu 30 minút, a potom už vyperte v práčke.

Rady na záver

Udržať utierky čisté nie je zložité. Hlavne ich často meňte. Najvhodnejšie sú biele utierky z prírodných materiálov, pretože ich môžete prať s bielidlom a vyvárať bez strachu, že farba vybledne, alebo že farebný vzor zafarbí všetky utierky.

Názor k “Ako odstrániť škvrny z utierok. Odstráňte ľahko aj staré mastné škvrny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *