Ako čistiť rúru od pripálenín. Na pripečený alobal pomôže jednoduchý trik

Udržať čistotu v kuchyni dá niekedy poriadne zabrať. Obzvlášť v čase, keď sa vám v rúre pripečie alobal alebo na rošt vytečie šťava. Je dôležité vedieť, ako sa v takých chvíľach zachovať a akým spôsobom rúru čistiť. Pokiaľ totiž zvolíte spôsob zlý, môžete si rúru poničiť.

Ako čistiť rúru od pripálenín

Drôtenkou alebo dokonca nožom či podobným nástrojom povrch vašej rúry rozhodne nečistite. Tenký alobal môžete odstrániť aj inou cestou ako hrubou stranou drôtenky. Sklokeramický povrch, nerezový alebo smaltovaný povrch sú totiž na poškriabanie vždy náchylné a ľahko sa na nich tvoria ryhy. Preto voľte radšej jednoduchý trik s mokrým uterákom.

V prípade pripečených nečistôt v rúre skrátka platí, že menej je niekedy viac, v tomto prípade teda menej sily. Škrabance a ryhy, ktoré by nevhodným čistením vznikli, sú nielen neestetické, ale mohli by aj zhoršiť funkčnosť rúry.

Na alobal s uterákom

Uterák použite bavlnený, v každom prípade by mal vydržať aj vysokú teplotu okolo 100 stupňov Celzia. Musí byť tiež dostatočne mokrý. Uterák rozložte na postihnuté miesta s pripáleným alobalom. Potom zatvorte dvierka od vašej rúry a nastavte rúru na 100 stupňov Celzia. Pôvodne mokrú utierku či uterák nechajte v rúre po dobu minimálne dvadsiatich minút.

Až sa utierka v rúre riadne zahreje, pomocou pary, ktorá pritom vznikne, by mal pripečený alobal povoliť a malo by byť možné ho pomerne ľahko odstrániť.

Alobal samozrejme odstráňte z povrchu vo chvíli, keď je ešte povrch dostatočne horúci. Na odstránenie zvyškov alobalu si vezmite napríklad plastovú kartu, ktorej hranou karty zvyšky alobalu ľahko odsuniete. Postupujte smerom od seba.

Pokiaľ sa vám nedarí touto cestou pripálené jedlo či zvyšky alobalu odstrániť, vezmite si na pomoc ocot a sódu. Ingrediencie zmiešajte dohromady tak, aby vám vznikla hustá kašička.

Povrch rúry s ňou natrite a nechajte pôsobiť aspoň 24 hodín. Potom môžete zvyšky mastnoty či pripečený alobal postupne odstrániť. Pomocou týchto dvoch ingrediencií sa môžete nečistôt zbaviť pomerne ľahko.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *